Skip to content

Let`s Check your knowledge :- 6

December 3, 2011

Let`s Check your knowledge :- 6


1 Vote – on – account means

(a) Statutory acceptance of planning bill
(b) Statutory acceptance of money bill
(c) Statutory acceptance of report of account checking and documents produced by CAG
(d) Statutory acceptance of expenditure related to demands of grants till the passage of planning bill.

2 Which one of the following is not mentioned in the Preamble to the Constitution of India?

(a) Justice (b) Fraternity
(c) Adult Franchise (d) Equality of position

3 In Which of the following dance germs Birju Maharaj attained prominence?

(a) Bharatanatyam (b) Kuchipudi (c) Kathak (d) Odissi

4 Rajasthan and Pahari schools of art forms are famous for

(a) Music (b)Dance (c) Sculpture (d) Painting

5 Which of the following Winds is called anti-trade wind?

(a) Chinook (b) Cyclone (c) Typhoon (d) Westerly

6 At what height is geosynchronous orbit located?

(a) 6 km (b) 1000 km (c) 3600 km (d) 36,ooo km

7 Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?

(a) Dr. Rajendra Prasad (b) K.M. Munshi
(c) Mahatma Gandhi (d) Abul Kalam Azad

8 Which of the following is the first missile which has been developed in India?

(a) Akash (b)Prithvi (c) Agni (d) Trishul

9 Where is the headquarters of European Union located?
(a) London (b)Paris (c) Brussels (d) Bonn

10 When were the Commonwealth Games organized for the first time?
(a) 1948 (b) 1938 (c) 1934 (d) 1930

ANSWERS :-


1. d 2. c 3. c 4. d 5. d 6. d 7. c 8. b 9. c 10. d


Advertisements

From → GK and Quizzes

Comments are closed.